GINOP-6.1.4- 16 kódszámú, „NYITOK hálózat a munkaerő-piaci kompetenciák fejlesztéséért” című pályázat nyitókonferencia

2017 november 8-án tartotta a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezet vezetésével, a Nemzetgazdasági Minisztériummal alkotott konzorcium a GINOP-6.1.4- 16 kódszámú, „NYITOK hálózat a munkaerő-piaci kompetenciák fejlesztéséért” című pályázat nyitókonferenciáját.

A debreceni projektindítón Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerő-piacért és képzésért felelős államtitkára kiemelte: a GINOP-6.1.4- 16-os program elindításával a kormány kiemelt célja a foglalkoztathatóság növelése az aktív korúak munkaerő-piac szempontjából elvárt kompetenciáinak fejlesztésén keresztül. „A fő kihívás, amellyel jelenleg a munkaerő-piac szembesül, az a munkaerő-kínálat romlása. A felnőttképzési intézkedéseinkkel a munkaerő-piac rugalmasságát szeretnénk növelni úgy, hogy a kínálatvezérelt képzési rendszer helyett a keresletvezérelt képzése rendszert helyezzük előtérbe.”
A „NYITOK hálózat a munkaerő-piaci kompetenciák fejlesztéséért” című program közvetlen célcsoportját azon munkaképes korú személyek alkotják, akiknek a társadalmi és munkaerő-piaci integrációját, munkahelyük megtartását, illetve karrier- és életpálya építését alapkészségeik alacsony szintje akadályozza, valamint azok, akik számára nem biztosított az esélyegyenlőség a számukra megfelelő tanulási és kompetenciafejlesztési lehetőségekhez való hozzáférés tekintetében.
Balázs Ákos, a Szövetség elnöke kifejtette: a program arra törekszik, hogy ne megoldja az emberek helyett a problémákat, hanem kezükbe adja a megoldás kulcsát. „Rövid, 20 órás képzéseinkkel azonnal használható, versenyképes tudást biztosítunk a jelentkezők számára, a munkaerő-piac szempontjából elvárt kompetenciák fejlesztésével. A tanulási folyamat során a helyi munkaadók, az önkormányzatok, a civil szervezetek és a szakképző centrumok bevonásával tanulási partnerségek kialakítására törekszünk. A tanulási partnerség célja, hogy a tanulási igényeket a helyi közösség bevonásával lehető legpontosabban feltérképezzük. A NYITOK technológiáját többek között az alapvető befogadó szellemiség és a személyre szabottság jellemzi, amely egy hosszú fejlesztési folyamat eredményeképpen jött létre. Azt gondoljuk, hogy aki tanul, az a helyi közösség értékes tagja lesz, a program elvégzésekor a tanulási partnerség építésének köszönhetően a kapott tanúsítvány pedig a helyi közösség által elismert dokumentum.”
Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Városának polgármestere a GINOP program kapcsán a helyi fejlesztésekről beszélt, valamint hangsúlyozta, hogy ha van olyan országrész, ahol érdemes az oktatásról beszélni, az éppen az ország keleti része. Ugyanis Debrecen város politikáját mindig meghatározta az oktatás köre. Továbbá kiemelte, hogy az Új Főnix Terv a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés mellett kiemelt figyelmet szentel az oktatás, a közlekedésfejlesztés, és a kultúra különböző területeinek, célként tűzve ki az élhető város megteremtését. „2014 és 2017 között 117 milliárd forintnyi beruházás valósult meg a városban, amely több mint 4200 új munkahelyet eredményezett” – mondta a polgármester, majd hozzátette, az oktatásfejlesztési intézkedéseknek köszönhetően a szakképzési dolgozók száma folyamatosan nő, amely összhangban van a NYITOK program céljával, amely a munkaerő-piaci kompetenciák fejlesztését szolgálja.

Európai Szociális Alap